Zdrowie

Właściwie dobrana odzież gastronomiczna damska to podstawa

2 Mins read

Każdy pracodawca ma obowiązek zapewnienia swoim podwładnym odpowiedniej odzieży i obuwia roboczego w przypadku pracy w gastronomi. Jest to niezbędne ze względu na wymagania sanitarne i higieny pracy. Trzeba jednak pamiętać o tym, że chociaż użytkowane są one przez pracowników nieodpłatnie, to ich właścicielem pozostaje nadal pracodawca. W związku z tym w przypadku uszkodzenia przedmiotu podlegającego zwrotowi, podwładny musi liczyć się z poniesieniem konsekwencji. Jak zatem wygląda to w praktyce i co składa się na strój osób pracujących w gastronomii?

Jak powinna wyglądać odzież dla gastronomii?

Jeśli chodzi o ubrania gastronomiczne dla pań, to obecnie dostępne są najróżniejsze modele, które zapewniają nie tylko schludny wygląd, ale także wygodę. Tylko wysokiej jakości tkaniny zapewniają odpowiednią przepuszczalność powietrza, dzięki czemu ich użytkowanie staje się komfortowe.

Renomowane lokale obsługują klientów przyzwyczajonych do luksusu i elegancji, dlatego też wysokiej jakości powinny być zarówno serwowane posiłki, jak również wystrój wnętrza i obsługa. Odzież gastronomiczna dla pań i panów powinna być wykonana z trwałych i dobrze prezentujących się materiałów o najwyższej jakości. Obecnie nie brakuje profesjonalnych firm specjalizujących się w produkcji i sprzedaży tego typu produktów, dzięki czemu każdy pracodawca może dopasować stroje swoich pracowników do indywidualnych potrzeb i oczekiwań firmy. Ich wybór uzależniony jest od rodzaju prowadzonej działalności. Inna odzież gastronomiczna sprawdzi się w przypadku baru czy pubu, a inna w pizzerii, restauracji czy na stołówce.

Odzież gastronomiczna damska i męska, czyli co powinien zapewnić pracodawca swoim pracownikom?

Odzież gastronomiczna damska kojarzona jest przede wszystkim z fartuchem. Biały fartuch z długimi rękawami i kołnierzykiem to najczęstszy widok podczas pobytu w lokalu gastronomicznym. Oczywiście powinien on wyglądać nienagannie. Nie może być ani pobrudzony ani też pognieciony. Na linii bioder powinny znaleźć się dwie kieszenie. Konieczne jest też noszenie czepka z gumką typu pieczarka w celu zabezpieczenia włosów przed ich przedostaniem się do jedzenia. Powinien on być także przewiewny. Dalej są spodnie lub spódnice robocze wyposażone w kieszeń w tylnej części, elastyczny pasek i proste nogawki. Z kolei bluza powinna być wykonana z oddychającego materiału, posiadać długie rękawy i stójkę oraz być zapinana z przodu. Natomiast fartuch najlepiej aby był wykonany z materiału wodoodpornego oraz regulowany w pasie i na szyi. Pracodawca powinien też zadbać o rękawice jedno palcowe, które ochronią pracownika przed działaniem niskiej i wysokiej temperatury. Co więcej, to na barkach pracodawcy spoczywa obowiązek prania, konserwacji, naprawy i odkażania odzieży roboczej, chyba że powierzy wykonanie tego zadania odpłatnie pracownikowi.

Warto przeczytać
Zdrowie

Rajstopy uciskowe – kiedy zacząć je nosić?

Siedzący tryb życia, nadwaga i niewłaściwa dieta mogą doprowadzić do schorzeń układu krążenia. Jednym z objawów niewydolności żylnej są żylaki…
Zdrowie

Nowoczesne bluzy dla lekarzy – jakie wybrać?

Każdy pracownik służby zdrowia pracując w szpitalu bądź przychodni, musi posiadać odpowiedni ochronny strój roboczy. Jak wiemy profesjonalna odzież medyczna…
DomGastronomiaZdrowie

Nadmierna twardość wody – sposoby jej obniżenia

Twarda woda – to ona ponosi odpowiedzialność za awarie pralek. Na szczęście istnieją sposoby na zmniejszenie jej twardości za pomocą…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.