Kawa – jeden z najbardziej znanych napojów na świecie. Symbol zabieganych poranków, leniwych popołudni czy spotkań ze znajomymi. Aby w pełni cieszyć się jej walorami smakowymi i zdrowotnymi, warto sięgnąć po starannie wyselekcjonowany gatunek kawy ziarnistej.
Jaki gatunek kawy wybrać??
Cały światowy rynek kawy to tak naprawdę dwa gatunki kawy – Arabica oraz Robusta. Dwie trzecie światowej produkcji ziaren kawy stanowi Arabica, zaś jedną trzecią – Robusta.
Arabica cechuje się smakiem łagodnym, z wyczuwalną niekiedy nutą korzennego lub czekoladowego posmaku. Subtelnemu aromatowi towarzyszy niewielka zawartość kofeiny, od 1 do 1, 7%. Przykładem 100% Arabiki o doskonałej jakości jest kawa Pellini Top.
Robusta z kolei ma bardziej wyrazisty smak, lekko cierpki i gorzkawy. Ma ona ponadto więcej kofeiny, a zatem skuteczniej pobudza. O ile Arabica może być spożywana bez jakichkolwiek domieszek, o tyle Robusta najczęściej służy do wzmacniania innych gatunków kaw. Robusta odpowiada za powstanie charakterystycznej kawowej pianki, która na dłużej utrzymuje aromat kawy. Świetną mieszanką 60% Arabiki i 40% Robusty jest Segafredo Intermezzo.
Co decyduje o jakości kawy?
Na jakość kawy jako produktu oraz jako naparu wpływa wiele czynników. Nie trzeba być koneserem kawy, aby wiedzieć, że kawa ziarnista świeżo palona, a następnie mielona bezpośrednio przed przyrządzeniem jest o niebo smaczniejszym i wartościowszym napojem niż kawa kupiona w markecie (szeroki wybór tej kawy znajdziesz TUTAJ)
Z czego wynika ta radykalna różnica w smaku i jakości kawy?
Kawa świeżo palona, przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu, zachowuje świeżość przez około trzy tygodnie. Jeśli taką kawę zmielisz własnoręcznie przed przyrządzeniem – bezpośrednio lub najdalej kilka godzin przed przygotowaniem naparu, będziesz mógł delektować się pełnią smaku kawy. Sposób wypalania kawy odgrywa kluczową rolę w uwolnieniu aromatu ponad 800 olejków eterycznych, które odpowiadają za smak i zapach naparu. Najlepiej, gdy kawa palona jest wkrótce po zbiorach, a palenie odbywa się w umiarkowanym zakresie tak, aby nie stłumić prawdziwego smaku gatunkowej kawy.
Skoro kwestią oczywistą jest wyższość kawy świeżo palonej i mielonej, warto zastanowić się nad sposobem mielenia ziaren kawy.
Czy proces ten może mieć wpływ na końcowe właściwości kawy, a zatem jej smak i aromat?
Wielkość drobinek kawy poddawanych zaparzaniu determinuje smak naparu i zależeć powinna bezpośrednio od czasu kontaktu kawy z wodą podczas zaparzania.
Im dłużej kawa ma kontakt z wodą, tym jej drobinki powinny być większe. W myśl tej zasady wyróżniane są następujące gradacje mielenia i odpowiadające im sposoby parzenia kawy:
- kawa grubo mielona idealna jest do ekspresu przelewowego czy praski francuskiej
- kawa średnio mielona dedykowana jest ręcznym zaparzaczom ciśnieniowym i kawiarkom
- kawa drobno mielona doskonale sprawdzi się w ekspresie ciśnieniowym
- kawa bardzo drobno mielona pozwoli zaparzyć idealną kawę po turecku
- bez względu na upodobania kawowe, sukcesem otrzymania aromatycznej filiżanki kawy jest wybór odpowiedniej kawy ziarnistej, a następnie czerpanie
- przyjemności z jej stopniowego przygotowania oraz ostatecznej przyjemności – delektowania się jej smakiem.
Ile kaw dziennie spożywają nasi czytelnicy?
-
38%
-
34%
-
21%
-
7%