Blog

Kasza gryczana biała i niepalona oraz jej właściwości odżywcze i kalorie

2 Mins read

Kasza gryczana biała ze względu na swoje wartości odżywcze, oraz drogocenne właściwości dla organizmu człowieka zasługuje na to, by być doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Obniża cholesterol, reguluje ciśnienie i wykazuje właściwości antynowotworowe. Warto więc poznać, jakie jest zastosowanie kaszy gryczanej oraz ile tak naprawdę posiada kalorii.

Historia kaszy gryczanej

Kasza gryczana ma właściwości oraz wartości odżywcze, które znane są w Europie Środkowej od neolitu. Dopiero w XIV wieku uprawa gryki przeniosła się na zachodzie Europy. Jej małe, drobne ziarenka o ciekawym trójkątnym kształcie są owocem rośliny wydającej pachnące kwiaty o barwie białej oraz różowej.

Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej

Nie każdy wie, że kasza gryczana jest doskonałym źródłem białka, zazwyczaj jest to około 10 do 16 procent – w zależności od temperatury kraju, w którym jest uprawiana – ilość tego składnika rośnie. Jest to także lepiej przyswajalne białko, niż to znajdujące się w zbożach za to ma podobną wartość do białka roślin strączkowych.

Kasza gryczana bogata jest w unikatowe aminokwasy egzogenne zwłaszcza takie jak lizyna, której nasz organizm nie jest w stanie samemu wytworzyć. Lizyna działa korzystnie na kondycję psychiczną oraz uczestniczy w procesie budowy mięśni i kości.

Warto również wspomnieć, że kasza gryczana nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą spożywać ją osoby chore na celiakię, czy też nietolerujące gluten. Kasza gryczana posiada także rozpuszczalny w wodzie błonnik pokarmowy, który obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby wieńcowe, a także obniża poposiłkową glikemię.

Kasza gryczana biała

Jest to zdrowsza odmiana zwykłej kaszy gryczanej. Kasza gryczana biała jest bogata w pełnowartościowe składniki odżywcze, witaminy oraz mikroelementy. Jest to również kasza niepalona, przez co nie traci swoich wartości odżywczych. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, które jest czterokrotnie wyższe niż kaszy gryczanej palonej. Zawiera witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe, węglowodany, jod, wapń, fosfor, magnez i cynk.

Kasza gryczana niepalona

Kasza gryczana niepalona posiada kremową barwę oraz cechuje się delikatnym, oraz mniej intensywnym smakiem niż kasza palona. Jest również bardzo popularna, ponieważ syci, jest łatwa w przygotowaniu oraz jest oczywiście zdrowa. Doskonale pasuje do dań wegetariańskich, mięsnych, a także jako farsz do pierogów i gołąbków.

Podczas uzyskiwania kaszy gryczanej nieopalonej nie dochodzi do procesu jej obróbki pod wpływem wysokiej temperatury. Z tego względu cechuje się większą zawartością białka niż prażony odpowiednik. Prażenie kaszy gryczanej jej wartości odżywcze i ilość związków fenolowych.

Warto przeczytać
BlogDom

Panele podłogowe laminowane – co warto o nich wiedzieć?

Jeszcze do niedawna wybór materiałów do wykończenia wnętrz, a mówiąc szczegółowiej podłogi, był mocno okrojony. Współcześnie jedynym ograniczeniem jest nasza…
BlogGastronomiaZdrowie

Gdzie kupić alkohol na wesele? – Al. Capone odpowiedzią na Twoje potrzeby

Mimo zmieniających się trendów w różnych aspektach życia, kwestia organizacji wesel bazuje wciąż na mocno zakorzenionej polskiej tradycji, która łączy…
Blog

Jakie zapachy są modne na wiosnę?

Idzie wiosna. Warto podkreślić ją odpowiednim zapachem. Kto wie, może nawet da się ją przyspieszyć świeżymi, damskimi perfumami? Zanim jednak…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *