Blog

Kasza gryczana biała i niepalona oraz jej właściwości odżywcze i kalorie

2 Mins read

Kasza gryczana biała ze względu na swoje wartości odżywcze, oraz drogocenne właściwości dla organizmu człowieka zasługuje na to, by być doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Obniża cholesterol, reguluje ciśnienie i wykazuje właściwości antynowotworowe. Warto więc poznać, jakie jest zastosowanie kaszy gryczanej oraz ile tak naprawdę posiada kalorii.

Historia kaszy gryczanej

Kasza gryczana ma właściwości oraz wartości odżywcze, które znane są w Europie Środkowej od neolitu. Dopiero w XIV wieku uprawa gryki przeniosła się na zachodzie Europy. Jej małe, drobne ziarenka o ciekawym trójkątnym kształcie są owocem rośliny wydającej pachnące kwiaty o barwie białej oraz różowej.

Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej

Nie każdy wie, że kasza gryczana jest doskonałym źródłem białka, zazwyczaj jest to około 10 do 16 procent – w zależności od temperatury kraju, w którym jest uprawiana – ilość tego składnika rośnie. Jest to także lepiej przyswajalne białko, niż to znajdujące się w zbożach za to ma podobną wartość do białka roślin strączkowych.

Kasza gryczana bogata jest w unikatowe aminokwasy egzogenne zwłaszcza takie jak lizyna, której nasz organizm nie jest w stanie samemu wytworzyć. Lizyna działa korzystnie na kondycję psychiczną oraz uczestniczy w procesie budowy mięśni i kości.

Warto również wspomnieć, że kasza gryczana nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą spożywać ją osoby chore na celiakię, czy też nietolerujące gluten. Kasza gryczana posiada także rozpuszczalny w wodzie błonnik pokarmowy, który obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby wieńcowe, a także obniża poposiłkową glikemię.

Kasza gryczana biała

Jest to zdrowsza odmiana zwykłej kaszy gryczanej. Kasza gryczana biała jest bogata w pełnowartościowe składniki odżywcze, witaminy oraz mikroelementy. Jest to również kasza niepalona, przez co nie traci swoich wartości odżywczych. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, które jest czterokrotnie wyższe niż kaszy gryczanej palonej. Zawiera witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe, węglowodany, jod, wapń, fosfor, magnez i cynk.

Kasza gryczana niepalona

Kasza gryczana niepalona posiada kremową barwę oraz cechuje się delikatnym, oraz mniej intensywnym smakiem niż kasza palona. Jest również bardzo popularna, ponieważ syci, jest łatwa w przygotowaniu oraz jest oczywiście zdrowa. Doskonale pasuje do dań wegetariańskich, mięsnych, a także jako farsz do pierogów i gołąbków.

Podczas uzyskiwania kaszy gryczanej nieopalonej nie dochodzi do procesu jej obróbki pod wpływem wysokiej temperatury. Z tego względu cechuje się większą zawartością białka niż prażony odpowiednik. Prażenie kaszy gryczanej jej wartości odżywcze i ilość związków fenolowych.

Warto przeczytać
Blog

Nauka gry na pianinie – co jest najważniejsze?

Pianino i fortepian to jedne z najbardziej pasjonujących i pięknie brzmiących instrumentów. Nie ma zatem nic dziwnego w tym, że…
Blog

Co kupić na dzień mamy? Mamy kilka propozycji!

26 maja to wyjątkowe święto każdej mamy. Dzieci chcą więc, aby prezent dla niej był idealny. Zostało 2 tygodnie, nie…
Blog

Andrzej Piaseczny okłamał całą Polskę?

Andrzej Piaseczny to postać znana całej Polsce, starym i młodym. Każdy chyba słyszał jego hity, najpierw z zespołem Mafia, Imię…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.