Głównym powodem kaca jest przekształcanie się procentów w aldehyd octowy i kwas octowy. Organizm natomiast chce je wydalić. Zatrucie alkoholowe jest reakcją organizmu na odwodnienie i metabolitów alkoholu
Kac powoduje głównie ból głowy i żołądka, brak apetytu oraz siły. Nadmiernie spożywanie alkoholu kończy się często straconym dniem i złym samopoczuciem. Najlepiej gdybyśmy unikali w ogóle alkoholu, jednak nie zawsze jest to możliwe. Starajmy się jednak kontrolować jego wypijanej ilości. Przed kolejnymi kolejkami zachowujmy również spore odstępy czasowe.
Jeżeli wypijemy dużo alkoholu, prawdopodobnie i tak odczujemy tego nieprzyjemne skutki. Jednak stosując się do powyższych zasad z pewnością przejdziemy ten okres łagodniej.
Przedstawimy kilka sprawdzonych metod na walkę z kacem.
Jajecznica – w jajkach znajdziemy cysteinę, która jest pomocna w rozkładaniu aldehydu octowego. Dobrze, jeśli do jajecznicy dorzucimy jak najwięcej warzyw i owoców. Przykładowo mogą to być: szczypiorek, pomidor lub cebula.
Pij dużą ilość wody –szczególnie przed snem. Pijąc alkohol odwadniasz swój organizm, wskutek czego często korzystasz z toalety. Najlepiej jęsli będziesz pić wodę mineralną niegazowaną, gazowane napoje podrażniają żołądek. Postaw sobie również wodę koło łózka, przyda Ci się wstając rano ze spieczonymi ustami.
Sok z kiszonej kapusty – znakomite źródło witamin i składników mineralnych. Zwiera między innymi:
- Witaminy z grupy B
- Witaminę C
- Żelazo
- Wapń
- Potas
Alkohol wypłukuje organizm z wielu witamin i pierwiastków, więc wypicie soku z kapusty będzie pomocne w uzupełnieniu tego niedoboru. Dodatkowo należy podkreślić, że bakterie probiotyczne zawarte w kiszonej kapuście wpływają w pozytywny sposób na florę bakteryjną jelit. Wspomagają one również pozbywanie się toksyn z naszego organizmu. Sok z kiszonych ogórków posiada bardzo zbliżone właściwości.
Miód – posiada fruktozę, która usprawni nasz metabolizm oraz oczyszczanie organizmu, który został zatruty trunkiem alkoholowym. Miód pić najlepiej mieszając go z wodą – łyżka miodu/szklanka wody. Dodajmy do tego plasterek cytryny. Miksturę tą warto wypić kilka razy dziennie.
Sok z kiszonych buraków (kwas buraczany) uzupełnią nam niedobory witamin oraz składników mineralnych po zakrapianej imprezie. Wpłynie on pozytywnie na proces detoksykacji organizmu.
Pijmy go 3 razy dziennie, zaraz po posiłku. Dobrym pomysłem będzie także wypicie szklanki soku z surowego buraka, gdy dodamy soku jabłka złagodzimy jego smak.
Rosół domowej roboty – przygotowany z mięsa drobiowego lub wołowego wraz ze znaczną ilością włoszczyzny posiadać będzie sporą ilość białka i innych składników odżywczych, które będą przydatne w ciężkiej walce z kacem po imprezie. Rosół taki warto również posypać natką.
Gdy obudzimy się na następny dzień po spożyciu alkoholu rozważmy wypicie soku z grejpfruta lub pomarańczowego, które są bogate w glukozę i witaminę C, pomoże nam wstać stać na nogi.
Szparagi – Jak udowodnili naukowcy z Institute of Medical Science i Uniwersytetu Krajowego w Korei Południowej, minerały oraz aminokwasy, które znajdują się w pędach i liściach młodych szparagów łagodzą objawy kaca. Należy pamiętać, że jeśli je zjemy przed zakrapianą imprezą, będą ochraniać nasze komórki wątroby, które narażone są na szkodliwe metabolity alkoholu.
Potas i magnez – alkohol działa na nie druzgocąco, a to jedne z ważniejszych pierwiastków, które potrzebuje nasz organizm. Bez nich np. będziemy mieć skurcze mięśni. W czym szukać tych pierwiastków?
Potas:
- Morele
- Figi
- Pomidory
Magnez:
- Pestki dyni
- Natka
Kiszone ogórki – zawierają wiele witamin z grupy B oraz witaminy E, C. W kiszonce znajdziemy również kwas mlekowy, który przyśpiesza przemianę materii i pomaga w poprawnym funkcjonowaniu naszego żołądka.
Sok pomidorowy – picie soku pomidorowego to kolejny naturalny sposób wspomagający walkę z kacem. Sok ten zawiera potas, który jest przez alkohol wypłukiwany. Wypijając go uzupełnimy braki tego pierwiastka oraz innych pierwiastków.
Domowej roboty napój izotoniczny – nie jest trudny do samodzielnego przygotowania. Wystarczą dwie łyżki soku z cytryny, płaska łyżka soli oraz łyżka miodu. W ten sposób glukozę oraz witaminy.
Rumianek i mięta – zaparzony rumianek i mięta pomogą zwalczyć mdłości i „ciężką głowę”. Napar z piołunu także jest często stosowany przy zatruciach alkoholem.
Howenia słodka – badania naukowców z University of California mówią, że jeden ze składników howenii słodkiej – dihydromyricetyna, ma działanie osłabiające działanie napojów procentowych oraz zapobiega powstawaniu silnego kaca. Póki co, testowano to wyłącznie na zwierzętach, wkrótce mają zostać opublikowane wyniki badan z udziałem ludzi.
Spacer – wyjdź z domu. Krótki spacer na świeżym powietrzu poprawi twój metabolizm, a mózg się dotleni.
Mikstura z soku z cytryny, liśćmi szpinaku i pietruszki, sola i wodą również ma działania, które sprawią, że powinieneś poczuć ulgę.
Warto także wypróbować suplementy diety 2KC, które od wielu lat cieszą się uznaniem ze względu na swoje działanie.