Ogród to enklawa, w której idealnie można wypocząć po pracy i trudach tygodnia. Zielona przestrzeń i miejsce do urządzenia grilla to aspekty, które relaksują, odprężają i nastrajają pozytywną energią. Grill w altanie to wspaniały pomysł na urządzenie ogrodu. Sprawdźmy czy korzystniej jest kupić grill w markecie, czy postawić produkt murowany.
Przenośny grill w altanie czy murowany?
Dylemat czy postawić na murowany czy przenośny grill sprowadza się do określenia swoich potrzeb oraz możliwości. Grill przenośny jest tani i mobilny, a przede wszystkim nie wymaga konieczności dysponowania ogromną przestrzenią. Można go ustawić w dowolnym miejscu i przenosić wraz z potrzebami. Ma jednak swoje wady. Jest mało stabilny, a także mało wytrzymało. Szybko się niszczy i przepala. Są to także produkty o niewielkich rozmiarach, co uniemożliwia przygotowanie jednorazowo dużej ilości posiłków. Grill murowany jest stabilny i solidny, przez co będziemy go używać przez wiele lat, może mieć bardzo duży rozmiar, dzięki czemu ułatwia biesiadowanie dużej ilości osób i przygotowywanie dużej ilości posiłków podczas jednego pieczenia. Wymaga jednak dysponowania większą przestrzenią. Jeżeli mamy możliwości przestrzenne i zamierzamy grillować w jednym miejscu, zdecydowanie warto postawić na grill murowany.
Jak zbudować grill?
Budowa grilla nie należy do trudnych i każdy powinien sobie z nią poradzić. Najważniejszy jest optymalny wybór miejsca w ogrodzie. Postawmy na przestrzeń, która jest oddalona od domu, tak, żeby dym nie dostawał się do jego wnętrza. Dobrym rozwiązaniem jest usytuowanie grilla w miejscu otoczonym krzewami lub drzewami, tak, by zatrzymywały one podmuchy wiatru i ułatwiały rozpalanie. Na początku należy wyrównać i utwardzić podłoże. W tym celu należy wylać betonową warstwę o grubości co najmniej dziesięciu centymetrów. Można wykorzystać także kostkę brukową lub specjalną kostkę ogrodową, która będzie znacznie bardziej atrakcyjna wizualnie. Do wyboru mamy grill otwarty lub murowany z okapem. W przypadku tego pierwszego praca sprowadza się do otoczenia paleniska trzema ścianami. Grill z okapem ma o wiele lepszy system odprowadzania dymu, ale wymaga większego nakładu pracy. Materiał, z którego będziemy wznosić obudowę grilla musi być mrozoodporny i nienasiąkliwy. Warto dobrać go tak, by komponował się wizualnie z pozostałymi elementami ogrodu, domem i altaną. Mogą to być cioski, twarde skały, lupki granitu czy cegły silikatowe.