Gastronomia

Granice legalności mini browaru

1 Mins read

Wielu miłośników piwa marzy o produkcji tego napoju w warunkach domowych. Dużo osób samodzielnie gromadzi sprzęt do minibrowaru i rozpoczyna tworzenie własnego piwa. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że mini-browary są ograniczone niektórymi przepisami prawa. Jak więc wygląda legalność takiego minibrowaru? O czym warto wiedzieć zanim zdecydujemy się na samodzielne warzenie piwa? Oto garść najbardziej potrzebnych informacji na ten temat.

Czy warzenie piwa w domu jest legalne?

Domowe mini-browary są w Polsce całkowicie legalne, wobec czego do warzenia piwa w warunkach domowych nie potrzeba żadnych dodatkowych zezwoleń czy licencji. Osoba zajmująca się warzeniem domowego piwa nie potrzebuje robisz opłacać podatku akcyzowego, co jest oczywiście wymagane w przypadku komercyjnych browarów. Przepis zezwalający na taką domową produkcję mówi jednak o tym, że jest ona w pełni legalna jeśli odbywa się na własny użytek, domowym sposobem oraz kiedy produkt nie jest przeznaczony do wprowadzenia na rynek i sprzedaży.

Prosty sprzęt do minibrowaru czyli warzenie domowym sposobem

Podstawowym warunkiem, o którym mówią przepisy prawa jest warzenie domowym sposobem. Co to właściwie oznacza? Ustawa nie określa dokładnie, jednak przede wszystkim chodzi tu o ilość produkowanego napoju i sam proces w jakim to się odbywa. Z pewnością domowym sposobem nazwać można metodę naszych ojców i dziadków, którzy do warzenia piwa w domu używali przede wszystkim wielkiego gara o pojemności 30 litrów, wiader oraz rurek do zlewania.

Na własny użytek czy na sprzedaż?

Podstawową rzeczą jest w przepisach prawa użytkowanie wytworzonego napoju. W pełni legalna jest domowa produkcja piwa na własny użytek. Oznacza to oczywiście nie tylko spożywanie samemu, ale także częstowanie rodziny lub gości.

Sprawa ma się zupełnie inaczej gdy w grę wchodzi sprzedaż. Ta bowiem wymaga już dodatkowych pozwoleń. I co ważniejsze, również wymiana za inny towar jest w świetle prawa sprzedażą. Wszelkie konkursy piwowarskie, na których producenci wymieniają się swoimi wyrobami również balansują na granicy legalności.

Warto przeczytać
Gastronomia

Fuzja kuchni - jak współczesne restauracje łączą elementy różnych kultur kulinarnych tworząc innowacyjne dania

Coraz więcej restauracji w Polsce i na całym świecie zaczyna dostrzegać niezwykłą wartość fuzji kuchni. Taka forma kulinariów to fascynująca…
Gastronomia

Zdrowa żywność i diety roślinne - rosnąca popularność weganizmu i wegetarianizmu oraz ich wpływ na gastronomię

Zmieniające się wzorce konsumpcji, troska o zdrowie i środowisko naturalne jednoznacznie wpływają na rosnącą popularność zdrowej żywności, w szczególności diet…
Gastronomia

Innowacje technologiczne rewolucjonizujące gastronomię - Jak druk 3D i roboty kuchenne podbijają przemysł restauracyjny

Możesz nie być świadom, ale nawet gdy czytasz ten artykuł, technologia przeistacza sposób, w jaki jedzenie jest przygotowywane, podawane i…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *