Chcesz się zdrowo odżywiać, ale kompletnie nie wiesz od czego zacząć? Wiele osób, które już ten sposób wypróbowało, poleca gotowanie na parze. Jest ono łatwe, szybkie i zdrowe, czego więc chcieć więcej?
Z parowaru albo z garnka
Dzisiaj bez problemu kupimy parowar, który posłuży nam właśnie do przygotowania tego typu dań. Nie jest to wcale duży koszt, a bardzo duża wygoda, ponieważ w większości z nich można jednocześnie przygotowywać kilka rodzajów warzyw, a także mięso, co oszczędza nasz czas i pieniądze.
Trzeba jednak wiedzieć jeszcze jak przyrządzać tego typu potrawy, aby były one również smaczne. Obok cennych składników odżywczych, które mają dania przygotowane w ten sposób, ważny jest też przecież ich smak. Wbrew pozorom nie trzeba wcale kupować tego parowaru, można też gotować na parze w zwykłym garnku przy użyciu wkładek, które z łatwością dopasujemy do wielkości naszego garnka.
Ważny jest każdy szczegół
Wiele osób zastanawia się jak dobrze gotować na parze. Trzeba bowiem poznać kilka istotnych zasad, aby robić to jak najlepiej. Przede wszystkim produkty układać należy tak, aby nie stykały się z wodą, trzeba też rozłożyć je równomiernie, nie należy też przesadzać z przyprawami, wiele osób doprawia mięso i warzywa już po ich przygotowaniu.
Można za to bez ograniczeń używać różnego rodzaju ziół. Garnek powinien być też dobrze przykryty, więc pokrywka powinna do niego idealnie pasować. Sekrety gotowania na parze bowiem to brak używania zarówno niezdrowych tłuszczów jak i soli, to właśnie jest największa zaleta, którą warto wykorzystać.
Co można, a co nie?
Nie wszystko jednak tak do końca nadaje się do gotowania na parze. Wybierajmy zawsze świeże warzywa, lepiej pominąć jednak pomidora. Jeżeli warzywo ma jakąś skazę, to lepiej go pominąć, może wpłynąć na smak innych warzyw. W ten sposób można przygotować wszystkie ryby i niemal wszystkie mięsa, najlepsze będzie tutaj drób oraz cielęcina. Wieprzowina raczej się do tego nie nadaje.
Gotowanie na parze jest zdrowe i co do tego nie ma wątpliwości. Warto więc trochę poeksperymentować i samemu nawet w warunkach domowych spróbować kolejnych dań przygotowanych tą metodą.