BlogGastronomiaZdrowie

Dieta bezglutenowa – fakt czy wymysł młodego pokolenia?

1 Mins read

Gluten, do niedawna jeszcze nieznany niemal nikomu składnik pożywienia, dziś robi zawrotną karierę, jako szkodnik. Moda na dietę bezglutenową stałą się wręcz wyznacznikiem zdrowego trybu życia. Czy jednak rzeczywiście ma to poparcie w faktach? Czy gluten rzeczywiście szkodzi zdrowiu? Czy modna dieta bezglutenowa jest faktycznie zasadna?

Co to gluten?

Wiele osób, które odrzucają ten składnik pokarmowy, nawet nie zdaje sobie tak naprawdę sprawy z tego, co to gluten, kierując się panującą modą i wszechobecnymi opiniami o jego szkodliwości. Tymczasem, gluten to nic innego jak rodzaj białka roślinnego, które występuje w zbożach. Teorie mówiące o szkodliwości glutenu mają nieco racji. Celowo podkreślam jednak słowo „nieco”. Bowiem gluten rzeczywiście jest szkodliwy dla organizmu, ale jedynie w przypadku występowania celiakii, czyli nietolerancji organizmu na ten składnik. U osoby z celiakią tworzą się przeciwciała, które nakierowane są przeciwko glutenowi, co przyczynia się do uszkadzania kosmków jelitowych, co z kolei przekłada się na upośledzenie przyswajania wartości odżywczych z pożywienia. U osób, u których występuje nietolerancja na gluten, odstawienie tego składnika jest nie tyle zasadne, co wręcz niezbędne. Rozwijająca się celiakia może prowadzić nawet do śmierci.

Zdrowe jedzenie, a gluten. Moda czy konieczność?

Modna dieta bezglutenowa zakłada wykluczenie produktów, w których składnik ten występuje. Jest ona na tyle popularna, że stała się wręcz symbolem aktywnego i zdrowego życia. Czy jednak zdrowe jedzenie musi być pozbawione glutenu? Zdecydowanie nie. Gluten jest groźny jedynie dla osób cierpiących na celiakię, schorzenie, które dotyka zaledwie 1% populacji. W pozostałych przypadkach zdemonizowany gluten może być jak najbardziej częścią zdrowego jedzenia. To wysokowartościowe białko, które przyczynia się do usprawnienia pracy mięśni i jest źródłem siły organizmu. W diecie wegańskiej gluten stanowi główne źródło przyswajania białka, potrzebnego do rozbudowy tkanki mięśniowej. Jego spożywanie jest zatem całkowicie bezpieczne, a nawet wskazane jeżeli osoba nie cierpi na celiakię i jak najbardziej wiąże się on ze zdrowym jedzeniem. Modna dieta bezglutenowa jest zatem zdecydowanie stosowana na wyrost i wykreowana przez specjalistów marketingu zatrudnionych w koncernach produkujących żywność bezglutenową.

Warto przeczytać
BlogMotoryzacja

Odkryj świat narzędzi – Twoje niezawodne źródło darmowych katalogów PDF

W erze nieustannego rozwoju technologicznego i rosnących wymagań w zakresie narzędzi i sprzętu, dostęp do aktualnych informacji jest kluczowy. Dlatego…
Gastronomia

Fuzja kuchni - jak współczesne restauracje łączą elementy różnych kultur kulinarnych tworząc innowacyjne dania

Coraz więcej restauracji w Polsce i na całym świecie zaczyna dostrzegać niezwykłą wartość fuzji kuchni. Taka forma kulinariów to fascynująca…
Gastronomia

Zdrowa żywność i diety roślinne - rosnąca popularność weganizmu i wegetarianizmu oraz ich wpływ na gastronomię

Zmieniające się wzorce konsumpcji, troska o zdrowie i środowisko naturalne jednoznacznie wpływają na rosnącą popularność zdrowej żywności, w szczególności diet…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *