Gluten, do niedawna jeszcze nieznany niemal nikomu składnik pożywienia, dziś robi zawrotną karierę, jako szkodnik. Moda na dietę bezglutenową stałą się wręcz wyznacznikiem zdrowego trybu życia. Czy jednak rzeczywiście ma to poparcie w faktach? Czy gluten rzeczywiście szkodzi zdrowiu? Czy modna dieta bezglutenowa jest faktycznie zasadna?
Co to gluten?
Wiele osób, które odrzucają ten składnik pokarmowy, nawet nie zdaje sobie tak naprawdę sprawy z tego, co to gluten, kierując się panującą modą i wszechobecnymi opiniami o jego szkodliwości. Tymczasem, gluten to nic innego jak rodzaj białka roślinnego, które występuje w zbożach. Teorie mówiące o szkodliwości glutenu mają nieco racji. Celowo podkreślam jednak słowo „nieco”. Bowiem gluten rzeczywiście jest szkodliwy dla organizmu, ale jedynie w przypadku występowania celiakii, czyli nietolerancji organizmu na ten składnik. U osoby z celiakią tworzą się przeciwciała, które nakierowane są przeciwko glutenowi, co przyczynia się do uszkadzania kosmków jelitowych, co z kolei przekłada się na upośledzenie przyswajania wartości odżywczych z pożywienia. U osób, u których występuje nietolerancja na gluten, odstawienie tego składnika jest nie tyle zasadne, co wręcz niezbędne. Rozwijająca się celiakia może prowadzić nawet do śmierci.
Zdrowe jedzenie, a gluten. Moda czy konieczność?
Modna dieta bezglutenowa zakłada wykluczenie produktów, w których składnik ten występuje. Jest ona na tyle popularna, że stała się wręcz symbolem aktywnego i zdrowego życia. Czy jednak zdrowe jedzenie musi być pozbawione glutenu? Zdecydowanie nie. Gluten jest groźny jedynie dla osób cierpiących na celiakię, schorzenie, które dotyka zaledwie 1% populacji. W pozostałych przypadkach zdemonizowany gluten może być jak najbardziej częścią zdrowego jedzenia. To wysokowartościowe białko, które przyczynia się do usprawnienia pracy mięśni i jest źródłem siły organizmu. W diecie wegańskiej gluten stanowi główne źródło przyswajania białka, potrzebnego do rozbudowy tkanki mięśniowej. Jego spożywanie jest zatem całkowicie bezpieczne, a nawet wskazane jeżeli osoba nie cierpi na celiakię i jak najbardziej wiąże się on ze zdrowym jedzeniem. Modna dieta bezglutenowa jest zatem zdecydowanie stosowana na wyrost i wykreowana przez specjalistów marketingu zatrudnionych w koncernach produkujących żywność bezglutenową.