Gastronomia

Czym są superfoods? Czy warto włączyć je do codziennej diety?

2 Mins read

Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej, rośnie też zapotrzebowania na produkty spożywcze o jak najwyższej jakości i wartości odżywczej. W celu usystematyzowania podziału oraz wyróżnienia produktów o wyjątkowych właściwościach, powstała kategoria „superfoods” skupiająca te artykuły, które w najpełniejszy sposób zaspokajają potrzeby żywieniowe każdego z nas.

Coś więcej niż tylko marketing

Superfoods (odkąd tylko nazwa ta została utrwalona) wzbudzają pewne kontrowersje wśród miłośników zdrowego stylu życia i prawidłowej diety. Głównym oskarżeniem kierowanym pod adresem używających tego określenia jest to, iż kategoria „superfoods” powstała tylko i wyłącznie ze względów marketingowych. W istocie jednak, jeśli prześledzimy historię nazwy „superfoods”, zrozumiemy, że superfoods to nie tylko marketing. Superfoods to znacznie więcej.

Naturalne i niskoprzetworzone

W ciągu kilku ostatnich lat kategoria „superfoods” przechodziła liczne przekształcenia i przeobrażenia. Początkowo uważano, iż mianem superfood należy określać każdy produkt spożywczy posiadający ponadprzeciętne wartości odżywcze. Szybko jednak okazało się, iż taka kwalifikacja nie tylko powiększa liczbę potencjalnych superfood do niesamowitych rozmiarów, ale i sprawia, że mogą być do nich zaliczane również produkty o sztucznie zwiększanej ilości poszczególnych makro- i mikroskładników. Ze względu na powyższe, postanowiono wprowadzić zastrzeżenie, według którego do kategorii „superfoods” zaliczane być mogę jedynie produkty spożywcze o jak największym stopniu naturalności i jednocześnie jak najniższym poziomie przetworzenia.

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa

Bez związków antyżywieniowych

Nowa klasyfikacja superfoods, choć prosta, nie utrzymała się zbyt długo. Bardzo szybko okazało się, że ani niski stopień przetworzenia, ani też maksymalne ograniczenie związków chemicznych stosowanych przy uprawie lub obrabianiu produktów, nie zapewniają tego stopnia pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, jakim powinny odznaczać się wszystkie artykuły spożywcze spod znaku „superfoods”. Kolejnym krokiem było więc wyeliminowanie tych produktów, które posiadają jakiekolwiek związki o działaniu antyżywieniowym, nawet jeśli są to związki w pełni naturalne. W ten sposób lista potencjalnych superfoods została zawężona do zaledwie kilkunastu pozycji.

Bezglutenowe superfoods

Obecnie za superfood uznaje się produkt spożywczy, który nie tylko jest produktem niskoprzetworzonym, naturalnym, jak najbardziej ekologicznym i wolnym od naturalnych związków antyżywieniowych (awidyna, goitryna, kwas erukowy, kwas fitynowy, kwas szczawiowy, nicyna i konicyna, progoitryna, saksytoksyna, saponiny oraz solanina), ale także niezawierającym glutenu.

Jednym z lepiej znanych superfood jest quinoa, czyli komosa ryżowa – źródło pełnowartościowego białka roślinnego oraz tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, witaminy A, E i B6, a także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.

Warto przeczytać
Gastronomia

Co oferuje sklep orientalny? Dowiedz się, gdzie szukać oryginalnych produktów

Kuchnia orientalna podbiła serca Europejczyków i nic nie wskazuje na to, by miało się to zmienić. Jej wyjątkowe w smaku,…
DomGastronomiaZdrowie

Nadmierna twardość wody – sposoby jej obniżenia

Twarda woda – to ona ponosi odpowiedzialność za awarie pralek. Na szczęście istnieją sposoby na zmniejszenie jej twardości za pomocą…
GastronomiaZdrowie

5 zdrowych, fit deserów, idealne na redukcję

Już dawno udowodniono, że dieta redukcyjna, wcale nie musi być nudna. Istnieje błędne przekonanie, że proces chudnięcia musi być męczący…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.