quinoa

Ciekawy pomysł na danie z quinoa

Quinoa to inaczej zwana komosa ryżowa, którą od bardzo dawna uprawia się w Ameryce Południowej. Często nazywana jest także złotem Inków bądź matką zbóż, chociaż wcale nim nie jest. Komosa ryżowa, tak samo jak amarantus czy gryka, należy do grupy roślin określanych mianem zbóż rzekomych, czyli traw wytwarzających w swych nasionach duże ilości skrobi. Quinoa jest bogatym źródłem składników odżywczych, dlatego jest tak ceniona we współczesnej kuchni. Dlaczego warto ją spożywać? Jakie potrawy można przygotować z komosą ryżową?

Bogaty skład oraz wiele właściwości prozdrowotnych

Ziarna komosy ryżowej wyróżniają się wysoką zawartością białka, które zawiera komplet aminokwasów egzogennych. Quinoa zawiera dużą ilość kwasów omega-3, witamin z grupy B, C, D i E, błonnika oraz minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo i fosfor. Nie zawiera ona glutenu oraz jest łatwostrawna. Ze względu na swój skład wzmacnia ona odporność oraz korzystnie wpływa na ogólną pracę naszego organizmu. Zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy, schorzeń układu krążenia oraz nowotworów. Zaleca jest dla osób posiadających alergie pokarmową, będących na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej czy wegańskiej oraz ludziom otyłym, nie tolerujących laktozy czy chorych na celiakię.

Jak należy gotować komosę ryżową?

Komosę ryżową z powodzeniem można użyć do przygotowywania posiłków zamiast ryżu, makaronu, ziemniaków czy kasz –  https://quinoa.com.pl/. Można ją także spożywać na słodko. Przyrządzenie quinoa nie jest zbyt trudne. Należy trzymać się jedynie proporcji wody do ziaren komosy (2:1) oraz czasu gotowania, by była chrupiąca, a nie rozgotowana. Musimy również pamiętać, by przed gotowaniem ziaren  komosy dokładnie je wypłukać pod bieżącą, zimną wodą, by pozbyć się gorzkiego posmaku saponin w nich zawartych. Następnie zalewamy quinoa wodą, dodajemy trochę soli, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Po upływie tego czasu należy garnek zdjąć z ognia, delikatnie zamieszać jego zawartość i pod przykryciem odstawić na kolejne kilkanaście minut. Tak przygotowaną komosę ryżową można dodawać do jogurtów czy sałatek. A oto inne danie z tym produktem.

quinoa

Quinoa po meksykańsku

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

  • łyżkę oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklankę quinoa
  • papryczkę chili
  • 1 szklankę bulionu
  • 1 puszkę pokrojonych pomidorów
  • 1 szklankę kukurydzy
  • 1 szklankę czarnej fasoli – ugotowanej
  • limonkę
  • awokado
  • świeżą kolendrę
  • przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki papryki ostrej

Do dużej patelni z przykrywką wlewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w plasterki połowę chili. Podsmażamy często mieszając. Następnie dodajemy quinoa, wlewamy bulion oraz wsypujemy przyprawy. Doprawiamy pieprzem i solą ciągle podgrzewając zawartość patelni. Następnie dodajemy fasolkę, kukurydzę oraz pomidory z puszki. Dokładnie mieszamy i pod przykryciem zagotowujemy i gotujemy później przez 20 minut. Po upływie tego czasu potrawę mieszamy, dodajemy obrane oraz pokrojone awokado oraz resztę papryczki chili, skrapiamy połową limonki oraz dekorujemy listkami kolendry.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.