Gastronomia

Przyczyny popularyzacji minibrowarów

1 Mins read

Trend odejścia od popularnych browarów „komercyjnych” skutkuje nie tylko rosnącą popularnością bardziej jakościowych produktów z mniejszych browarów. To także coraz większe rzesze ludzi chętnych do zakładania własnych. Skąd bierze się tak duża popularność mini-browarów czy zjawisko to można uznać za pozytywne?

Popularyzacja jakości – mini-browary w natarciu

Pierwsza z nasuwających się „z miejsca” odpowiedzi wydaje się być aż nadto oczywista, lecz warto wspomnieć i o niej. To oczywiście omawiana już we wstępie moda na produkcję mini-browarów rzemieślniczych, która skutkuje taką właśnie aktywizacją piwoszy.

Samo słowo „moda” sugeruje jednak pewną dysproporcję między realną wartością tej popularności, a jej skalą – co wydaje się być założeniem błędnym. Skupiając się na rozważaniu zasadności zwrotu w kierunku rzemieślniczym, tracimy z oczu pewien istotny detal. Otóż samo zachęcenie do poszukiwania czegoś wyższej jakości, niż najbardziej typowe z browarów napotykanych w dużych sklepach jest już dużym plusem dla społeczności. Jeśli nawet dzięki najbardziej przesadzonej modzie choćby kilka osób „nauczy się” poszukiwać dobrego smaku – to już oznacza, że było warto przez nią przechodzić.

Mini-browar jako opłacalna inwestycja

Warto również zwrócić uwagę na kwestie czysto finansowe i zastanowić się nad tym, czy nie mamy do czynienia z idealnym rozwiązaniem, zapewniającym nam pewien stały zarobek. Wygląda na to, że takie podejście nie jest do końca irracjonalne, a odpowiedź dla wszystkich wyszukujących w sieci hasła typu „własny browar koszt” okaże się być pozytywną.

Wszystko zależne jest tutaj od wielkości stawianego mini-browaru i planowanej produkcji. Najmniejsze z nich (za ok. 200-300 tys. PLN, produkcja do 300 hektolitrów rocznie) także są w stanie produkować jakościowe piwo, a inwestycja ma zwrócić się średnio w 3-4 lata.

Wygląda tym samym na to, że popłynąć na fali popularności małych browarów warto znacznie dalej, niż może się to wydawać na pierwszy rzut oka.

Warto przeczytać
BlogGastronomia

Co to jest Quinoa i jak ją przyrządzić?

O quinoa słyszał już chyba każdy, kto choć trochę interesuje się tematem zdrowego odżywiania. To nietypowe ziarno budzi zaciekawienie już…
BlogGastronomiaZdrowie

Dieta bezglutenowa - fakt czy wymysł młodego pokolenia?

Gluten, do niedawna jeszcze nieznany niemal nikomu składnik pożywienia, dziś robi zawrotną karierę, jako szkodnik. Moda na dietę bezglutenową stałą…
BlogGastronomiaZdrowie

Gdzie kupić alkohol na wesele? – Al. Capone odpowiedzią na Twoje potrzeby

Mimo zmieniających się trendów w różnych aspektach życia, kwestia organizacji wesel bazuje wciąż na mocno zakorzenionej polskiej tradycji, która łączy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *